Wielu dietetyków i lekarzy podkreśla, że odpowiednią dawkę witamin powinno się dostarczać organizmowi w sposób naturalny wraz z przyjmowanym pokarmem. Jednakże codzienna dieta przeciętnego człowieka nie zawsze jest doskonale zbilansowana, a ze względu na indywidualne pragnienia kulinarne, w większości sytuacji w menu brakuje wartościowych składników. Przykładem mogą być ryby, które cały czas są niedużo popularne w polskiej kuchni, a dostarczają bez liku cennych witamin oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych (zobacz witamina b12). Niezbędne kwasy omega 3 pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i przez to zapobiegają zawałom serca. Również niektóre pory roku wpływają na zubożenie posiłków pod względem wartości odżywczych. Ostatnie lata przyniosły rewolucyjne wyniki badań na zagadnienie jednej z witamin – okazuje się, że wytwarzana przez organizm pod wpływem słońca witamina D, ma istotne znaczenie nie tylko w procesie rozwoju kości, lecz także pomaga zapobiegać nowotworom, depresji czy chorobom układu oddechowego. Dobrze dopasowana ilość tej witaminy wytwarza się jednakże przede wszystkim latem, gdy najwięcej czasu przebywamy na słońcu. Równie bardzo ważną witaminą, której w znaczącej liczbie sytuacji brakuje w diecie jest witamina b12, która partycypuje w tworzeniu się czerwonych krwinek. Niedobór b12 sprawia szereg dolegliwości, z których najpoważniejszą jest niedokrwistość. Wymienione witaminy i kwasy poprawnie jest dostarczać naturalnie, natomiast by mieć zapewnienie, że ich ilość jest wystarczająca dla organizmu, całkiem dobrze sięgnąć po suplementy diety uważając, aby nie przekroczyć dziennej dopuszczalnej dawki danego pierwiastka.

Zobacz: koenzym q10.

 
 

Theme by HermesThemes

Copyright © 2024 Blog internetowy. All Rights Reserved