Żywność ekologiczna teraz to żywność specjalnego rodzaju, zadbana i taka, która nie jest wytwarzana masowo, nie jest bogata w nawozy chemiczne. Jeszcze sto lat temu każdej osoby rodzaju żywność produkowana na świecie była ekologiczna, bo nie zawierała głównie substancji chemicznych i nie była modyfikowana genetycznie.

Dziś, by dostać żywność prawdziwie ekologiczną, powinniśmy udawać się do specjalnych sklepów, w których gromadzone są eko produkty.

Żywność produkowana na skalę masową zwiera pełno środków, które posiadają spowodować, że będzie ona ładniej wyglądała, że będziesz szybciej rosła oraz że nie będzie atakowana przez rozmaite grzyby, pleśń, bakterię i zarazę.

Zdrowa żywność nie w każdej sytuacji jest smaczna, niemniej jednak nabywając jedzenie ekologiczne posiadamy pewność, że nie zostało ono potraktowane nawozem, który miał spowodować, że producentowi ma się bardziej opłacać. Pestycydy, herbicydy, a również fungicydy i wiele innych – w te i inne środki chemiczne wyposażona jest żywność, którą jemy wszyscy ludzie codziennie, czy tego pragniemy, czy nie. Jeśli pragniemy jeść wyłącznie produkty zdrowe i ekologiczne, musisz odizolować się od świata i zamknąć w wioskach ekologicznych, zacząć hodować wszystko we własnym zakresie i przestać zakupować w sklepach. Jest to praktycznie niemożliwe, aczkolwiek niektórym się udaje. Hodują wszystko własną pracą, sami pieką chleb i sami hodują zwierzęta, bez podawania im sztucznych nawozów. Jędzą smakołyki, takie jak dżem z rokitnika czy z pomarańczy, którą sami hodują. Tworzą niezbyt duże społeczności.

Sprawdź: rokitnik.

 
 

Theme by HermesThemes

Copyright © 2024 Blog internetowy. All Rights Reserved