Ślimaki jadalne kojarzyły się dotychczas wyłącznie z kuchnią francuską, w której są one wpisane w gastronomiczny kanon tradycyjnych potraw krajowych. Coraz więcej ludzi natomiast ceni kuchnię orientalną, dlatego zapotrzebowanie na ślimaki sprawiło, że w Polsce powstała bardzo duża hodowla ślimaka afrykańskiego, który jest odpowiednim jadalnym gatunkiem. Wielu ludzi nie wyobraża sobie jedzenia tych nieprzyjemnych na pierwszy rzut oka stworzeń, ale nie mając świadomości co dostali na talerzu z całą pewnością przekonaliby się do ich smaku. Można zauważyć, że w prawie każdym polskim mieście działa skup ślimaków. Jest to alternatywa dla hodowli, bowiem jej założenie wiąże się z bardzo dużymi inwestycjami, na które nie każdej osoby stać. Samych hodowli w Polsce jest zaledwie wiele. Znacząca większość ślimaków jest zastosowanych do importu, ale duża ich część zostaje w kraju i znajduje swoje użycie w najlepszych lokalach gastronomicznych nastawionych obecnie na kuchnię orientalną. Sama hodowla ślimaków jest trudna, bowiem wymaga sporego zaangażowania i całodobowej opieki nad nią. Stworzenie odpowiednich warunków do rozmnażania nie tylko sprzyja ślimakom, niemniej jednak jest przede wszystkim określona prawem, dlatego teraz jej stworzenie nie jest zwyczajne. Na całym świecie działają fermy ślimaków chociaż jest to tradycyjne danie kuchni francuskiej. Odkąd granice zostały otwarte dużo chętniej podróżujemy i poznajemy smaki, których w późniejszym czasie zazwyczaj usilnie poszukujemy w swoim państwie.

Więcej informacji: hodowla ślimaków.

 
 

Theme by HermesThemes

Copyright © 2024 Blog internetowy. All Rights Reserved