Wielu dietetyków i lekarzy podkreśla, że odpowiednią dawkę witamin trzeba dostarczać organizmowi w sposób naturalny wraz z przyjmowanym pokarmem. Jednakże codzienna dieta przeciętnego człowieka nie za każdym razem jest doskonale zbilansowana, a ze względu na indywidualne preferencje kulinarne, w większości sytuacji w menu brakuje wartościowych składników. Przykładem mogą być ryby, które nadal są niewiele popularne w polskiej kuchni, a dostarczają bez liku cennych witamin , a oprócz tego nienasyconych kwasów tłuszczowych (zobacz kwasy omega 3). Niezbędne kwasy omega 3 pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i przez to zapobiegają zawałom serca. Również niektóre pory roku wpływają na zubożenie posiłków pod względem wartości odżywczych. Ostatnie lata przyniosły rewolucyjne wyniki badań na zagadnienie jednej z witamin – okazuje się, że wytwarzana przez organizm pod wpływem słońca witamina D, ma istotne znaczenie nie tylko w procesie rozwoju kości, lecz także pomaga zapobiegać nowotworom, depresji czy chorobom układu oddechowego. Dobrze dopasowana ilość tej witaminy produkuje się jednak głównie latem, kiedy najwięcej czasu przebywamy na słońcu. Równie bardzo ważną witaminą, której w wielu przypadkach brakuje w diecie jest witamina b12, która partycypuje w tworzeniu się czerwonych krwinek. Niedobór b12 stwarza szereg dolegliwości, z których najpoważniejszą jest niedokrwistość. Wymienione witaminy i kwasy dobrze jest dostarczać naturalnie, natomiast aby mieć gwarancję, że ich ilość jest wystarczająca dla organizmu, nie gorzej sięgnąć po suplementy diety uważając, by nie przekroczyć dziennej dopuszczalnej dawki danego pierwiastka.

Zobacz: omega 3.

 
 

Theme by HermesThemes

Copyright © 2024 Blog internetowy. All Rights Reserved