Wielu dietetyków i lekarzy podkreśla, że odpowiednią dawkę witamin powinno się dostarczać organizmowi w metodę naturalny wraz z przyjmowanym pokarmem. Natomiast codzienna dieta przeciętnego człowieka nie w każdej chwili jest doskonale zbilansowana, a ze względu na indywidualne preferencje kulinarne, w bardzo wielu sytuacjach w menu brakuje wartościowych składników. Przykładem mogą być ryby, które wciąż są niedużo popularne w polskiej kuchni, a dostarczają multum cennych witamin , a oprócz tego nienasyconych kwasów tłuszczowych (zobacz witamina k2). Niezbędne kwasy omega 3 pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu i przez to zapobiegają zawałom serca. Też niektóre pory roku wpływają na zubożenie posiłków pod kątem wartości odżywczych. Ostatnie lata przyniosły rewolucyjne wyniki badań na zagadnienie jednej z witamin – okazuje się, że wytwarzana przez organizm pod wpływem słońca witamina D, ma istotne znaczenie nie tylko w procesie rozwoju kości, lecz także pomaga zapobiegać nowotworom, depresji czy chorobom układu oddechowego. Odpowiednia ilość tej witaminy tworzy się natomiast przede wszystkim latem, gdy najwięcej czasu przebywamy na słońcu. Równie bardzo ważną witaminą, której częstokroć brakuje w diecie jest witamina b12, która bierze udział w tworzeniu się czerwonych krwinek. Niedobór b12 stwarza szereg dolegliwości, z których najpoważniejszą jest niedokrwistość. Wymienione witaminy i kwasy poprawnie jest dostarczać naturalnie, natomiast aby posiadać pewność, że ichniejszym ilość jest wystarczająca dla organizmu, dużo lepiej sięgnąć po suplementy diety uważając, żeby nie przekroczyć dziennej dopuszczalnej dawki danego pierwiastka.

Zobacz: witamina k2.

 
 

Theme by HermesThemes

Copyright © 2024 Blog internetowy. All Rights Reserved